Berekenen.nl
Geplaatst op 14 november

Tanken in Nederland goedkoper dan in Duitsland

Tanken is in Nederland voor het eerst sinds jaren goedkoper dan in Duitsland. In de nacht van woensdag 31 augustus op donderdag 1 september stopte daar de zogenaamde ‘Tankrabatt’, een tijdelijke verlaging van de accijns op brandstof, en stegen de prijzen weer aanzienlijk.

Duitsers kregen een drie maanden korting van 17 cent per liter diesel en 35 cent per liter benzine. De brandstofprijzen zijn in deze tijd wel gewoon blijven stijgen, waardoor aan het einde van de korting de prijs nu in veel gevallen meer dan 2 euro is. De prijs van diesel varieert van 2,10 euro tot ruim 2,30 euro.

In Nederland is de prijs van een liter benzine en diesel soms minder dan 2 euro. Volgens ‘Brandstof-Zoeker’ biedt het goedkoopste tankstation Euro95 voor 1,90 euro per liter en diesel voor 1,95 euro. Ook hier in Nederland heeft de overheid de accijnzen verlaagd. Uit de  nieuwe koopkrachtplannen van het kabinet blijkt dat de korting voorlopig doorgaat.

De Duitse prijzen stijgen naar verwachting. De eigenaren van tankstations kochten de dagen voor het aflopen van het ‘Tankrabatt’ brandstof tegen een gereduceerde prijs in. Als de voorraad opraakt, wordt de impact van het verloren belastingvoordeel pas echt zichtbaar.

Grijpen naar de taart

De Duitse regering voerde tijdens hoge inflatie een accijnsverlaging in voor gepensioneerden. Naast de brandstofkorting kun je voor 9 euro per maand gebruik maken van het openbaar vervoer. Die korting liep ook af in de nacht van woensdag 31 augustus op donderdag 1 september.

Nadat begin juni de belastingverlaging in Duitsland was ingevoerd, staken veel Nederlanders de grens over om te gaan tanken. Dat gebeurde ook op de laatste dag van de verlaagde accijns, zegt een woordvoerder van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Hij gaat ervan uit dat de Duitsers die aan de grens wonen nu in Nederland zullen tanken.

De nieuwe prijzen van Duitsland zijn gunstig voor eigenaren van Nederlandse tankstations aan de grens. Hun inkomen daalde omdat de brandstof in het grensgebied grotendeels in Duitsland lag. Nu de accijnsvelaging is vervallen, zullen veel Nederlanders weer "normaal benzinegedrag" vertonen, waardoor de inkomens weer stijgen, verwacht BETA.

Ook in België werd de accijns verlaagd. Daar zou de overeenkomst in ieder geval tot maart volgend jaar geldig zijn.

Online benzine kosten berekenen

Eén ding is zeker, we kunnen er wel vanuit gaan dat de benzinekosten nog verder omhoog zullen gaan. Wil jij nou weten wat de benzinekosten zijn voor een reis die je moet doen? Wij hebben daarvoor een handige tool ontwikkeld waarbij jij heel erg eenvoudig kan berekenen wat je benzinekosten zijn. Bereken hier je benzinekosten.