Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.9 / 10 (38)

Aanvullende beurs berekenen

Je krijgt studiefinanciering omdat je een MBO, HBO of universitaire studie (gaat volgen) volgt. Iedere student heeft recht op de basisbeurs. Maar misschien heb jij ook wel recht op een aanvullende studiebeurs. Berekenen.nl weet als geen ander dat studeren duur is. Dan kan een extra zakcentje nog wel eens van pas komen. Met onze berekentool kun je eenvoudig uitrekenen of jij recht hebt op de aanvullende beurs. lees meer

Wat is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs is er voor studenten die een MBO opleiding volgen en 18 jaar of ouder zijn, een HBO of een universitaire studie volgen. Je hebt alleen recht op de aanvullende beurs als het inkomen van je ouders niet te hoog is geweest. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) berekent jouw aanvullende beurs over het inkomen van je ouders van twee jaar geleden. Is het inkomen boven een bepaalde grens, dan gaat DUO er van uit dat je ouders je financieel ondersteunen tijdens je studiejaren. Bij het aanvragen van je basisbeurs kun je direct een aanvullende beurs aanvragen. Natuurlijk kan dit ook later, maar een aanvullende beurs wordt niet met terugwerkende kracht uitbetaald. De aanvullende beurs is, net als de basisbeurs, een gift van DUO wanneer je jouw diploma hebt gehaald. Voor die tijd wordt de aanvullende beurs als een lening beschouwd. De hoogte van jouw aanvullende beurs is dus inkomensafhankelijk. In sommige gevallen wordt er door DUO een uitzondering gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer je als student geen contact meer hebt met je ouders. Het inkomen wordt dan niet meegerekend en waarschijnlijk heb je dan recht op een aanvullende beurs.

aanvullende beurs 2024 berekenen

Zoals uitgelegd wordt de aanvullende beurs berekend aan de hand van het inkomen van je ouders. Voor het berekenen van de aanvullende beurs 2024 wordt naar het inkomen van je ouders gekeken over het gehele jaar 2023. Voor een juiste berekening dien je dus te weten wat dat inkomen is. Vraag je ouders daarom naar een jaaropgave van twee jaar geleden. Ook je woonsituatie is van belang. Woon je bij je ouders thuis als je gaat studeren of ben je uitwonend en woon je in een studentenhuis? Daarnaast wordt er bij de berekening ook gekeken naar eventueel studerende broers en zussen. Extra studerende kinderen betekent namelijk extra kosten voor je ouders. Geef dit ook duidelijk aan in de berekening om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw aanvullende beurs. Als laatste moet je aangeven of je geld wilt lenen van DUO. Je kunt kiezen voor het ‘collegegeldkrediet’ of de ‘gewone’ lening. Beiden kan ook. Het collegegeldkrediet is specifiek bedoeld voor het betalen van je collegegeld. Je kunt hier een maximum bedrag aangeven. Ook voor de gewone lening geldt dat je een maximum bedrag kunt aangeven. Alle ingevulde gegevens maken samen de hoogte van je aanvullende beurs. Let er wel op dat de uiteindelijke bepaling van DUO kan verschillen. Deze berekening is slechts een indicatie van je daadwerkelijke aanvullende beurs.

Nieuws over Wat is de aanvullende beurs?

Aanvullende beurs; wat is het en heb ik er recht op?

De aanvullende beurs is een aanvulling op de basisbeurs of op de rente dragende lening. Wil jij weten wat het precies inhoudt? Lees dan snel verder.

» Lees het volledige bericht
Heb ik recht op een aanvullende beurs?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat heel erg veel studenten die recht hebben op een aanvullende beurs daar geen gebruikt van maken. Hierdoor laten zij onnodig geld liggen. Nu vraag jij je misschien wel af wanneer je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. Dat lees je hier.

» Lees het volledige bericht
Drie veel gestelde vragen over de aanvullende beurs

Veel studenten gaan binnenkort weer beginnen met hun studie of gaan verder met hun studie waar ze al druk mee bezig waren. Er zijn dan ook heel erg veel studenten die recht hebben op de aanvullende beurs, maar er geen gebruik van maken. Daarom beantwoorden wij de meest gestelde vragen over de aanvullende beurs voor studenten.

» Lees het volledige bericht
Hoe werkt de aanvullende beurs precies?

De studiefinanciering bestaat uit vier delen. Zo kan je een OV kaart krijgen, geld lenen om je collegegeld te betalen maar je kan ook geld lenen voor eventuele andere kosten. Denk bijvoorbeeld om de huur van je kamer te betalen. Het kan ook zijn dat je een aanvullende beurs krijgt. Iedereen begrijpt wel dat er aan een lening ook voorwaarden zijn gesteld waar je aan moet voldoen. Wij leggen je in deze blog alles uit wat je er van moet weten.

» Lees het volledige bericht
Korting op collegegeld niet zo interessant als aanvullende beurs

De overheid wil de drempel om te gaan studeren graag zo laag mogelijk houden. De laatste jaren is daar echter kritiek op gekomen.

» Lees het volledige bericht
Uitbreiding aanvullende beurs ligt voor de hand

De aanvullende beurs helpt studenten met een krap budget, waarbij de ouders ook niet zomaar kunnen bijspringen. Ze kunnen dan gebruik maken van de aanvullende mogelijkheden vanuit DUO, zodat ze hun financiën toch op orde kunnen krijgen.

» Lees het volledige bericht
D66 wil het makkelijker maken aanvullende beurs aan te vragen

Volgens D66 is het op dit moment te lastig voor studenten om een aanvullende beurs aan te vragen. Ze dienen een eventueel conflict te beschrijven waarvan sprake is en een aantal gegevens te overhandigen waardoor hun privacy eenvoudig in het geding komt.

» Lees het volledige bericht
Studenten willen de basisbeurs weer terug

Studenten zijn het niet eens met het afschaffen van de basisbeurs. In het verleden kregen zij een basisbeurs, die bij het behalen van het diploma binnen 10 jaar werd omgezet in een gift.

» Lees het volledige bericht
Ruimere aanvullende beurs voor studenten bij introductie leenstelsel

Volgend jaar zal de basisbeurs voor studenten verdwijnen, vanaf dat moment kunnen zij hun studiefinanciering alleen nog maar lenen.

» Lees het volledige bericht