Berekenen.nl
Geplaatst op 17 september

Heb ik recht op zwangerschapsverlof?

Alle vrouwen in Nederland die werknemer of zelfstandig ondernemer zijn of een uitkering ontvangen, hebben recht op zwangerschapsverlof, maar hoe moet je dit dan toepassen? Dat lees je hier.

Wanneer mag ik met zwangerschapsverlof?

Iedere vrouw in Nederland heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof voor de datum dat je bent uitgerekend. Let op, je kan er ook voor kiezen om door te werken tot 4 weken voor de uitgerekende datum. De dagen die in dan doorwerkt, neem je mee naar je bevallingsverlof. Het is wel belangrijk om te weten dat je ook ziek kan worden terwijl je door werkt. Wanneer dit het geval is ga je automatisch met verlof. Je kan namelijk niet ziek aan het werk en dat moet je natuurlijk ook niet willen.

Hoe werkt zwangerschapsverlof bij een tijdelijke contract?

Veel vrouwen die een tijdelijk contract hebben stellen deze vragen. Heb jij een tijdelijk contract die afloopt tijdens je zwangerschapsverlof? Dan is je werkgever niet verplicht om het contract te verlengen. Maar je zwangerschap mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen. Je moet daar dus wel goed opletten. Je werkgever mag dat niet als reden gebruiken. Wanneer dit wel het geval is, is er ook sprake van discriminatie. Dezelfde regels gelden ook wanneer je zwanger wordt in je proeftijd bij je nieuwe werkgever. Wanneer er wel discriminatie plaatsvindt is het belangrijk dit te melden. Dat is namelijk absoluut niet toegestaan.

Ik ben zwanger en werkloos, wat nu?

Ook wanneer je een WW-uitkering hebt ontvang je 16 weken zwangerschapsverlof. In plaats dat je een de WW-uitkering ontvangt krijg je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Die is dan ook hoger dan de normale WW-uitkering, namelijk 100% van je brutoloon dat je per dag verdiende in het jaar voordat je werkloos werd. Dat is toch mooi meegenomen. Helemaal omdat je ook voor een kindje moet gaan zorgen en je maakt tijdens je zwangerschap al extra kosten.

Ik wil meer tijd doorbrengen met mijn kind

Dat kan, wanneer je meer tijd wil doorbrengen met je kind kan je ouderschapsverlof opnemen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit onbetaald is. Wil je als het verlof is afgelopen niet direct fulltime aan het werk, maar werk je liever halve dagen? Gebruik dan je normale vrije dagen, als je die nog hebt. Het is wel belangrijk dat je hier goed over gaat praten met je werkgever. Je wilt namelijk niet dat er misverstanden gaan ontstaan waardoor je vervolgens het risico loopt om ontslagen te worden. Dat moet niet de bedoeling zijn. Het ouder worden moet een leuke periode zijn in je leven en niet een dal waarbij je ook nog eens werkloos wordt. Helaas zien we nog steeds dat er geen concrete afspraken worden gemaakt met de werknemers en de werkgevers waardoor er nog steeds mensen worden ontslagen of soms zelfs geen afspraken gemaakt kunnen worden. Zorg dat dit niet bij jou het geval is. Het is namelijk zonde dat je niet zoveel tijd met je kind kan doorbrengen als je graag wilt.