Geplaatst op 29 maart
Snel je werkkapitaal verbeteren
Het verbeteren van werkkapitaal is een van de belangrijkste middelen voor het genereren van cash en het verlagen van de financieringsbehoefte van je bedrijf. Dit komt omdat het krijgen van financiering niet eenvoudig is, zullen bedrijven zelf hun werkkapitaal onder de loep moeten nemen en kijken hoe ze dit snel en eenvoudig kunnen verbeteren. Omdat dit best ingewikkeld kan zijn geven wij een aantal tips.
Wat is werkkapitaal eigenlijk?
Werkkapitaal is het kapitaal dat bedrijven nodig hebben om hun dagelijkse verplichtingen te kunnen financieren, dit kan bestaan uit de volgende dingen, leveranciers betalen, salarissen van personeel uit te keren en onderhoud aan machines en gebouwen. Je kan het werkkapitaal berekenen door vlottende activa te verminderen met vlottende passiva. Omdat het financieren van een bedrijf erg moeilijk kan zijn komen bedrijven die een laag werkkapitaal hebben dan ook vaak in de problemen. Het wordt dan ook lastig om de dagelijkse uitgaven uit te betalen. Anderzijds kan een te hoog werkkapitaal ook nadelig zijn. Werkkapitaal is namelijk geld dat niets oplevert. Het staat niet op de bank zodat er geen rente over kan worden ontvangen en het kan ook niet worden geïnvesteerd in het bedrijf om verder te groeien. Werkkapitaal kost daarom ook geld.
Drie factoren die je werkkapitaal bepalen
Simpel gezegd is de hoogte van je werkkapitaal afhankelijk van drie factoren. Deze factoren zijn de debiteuren, voorraden en crediteuren. Hoe snel je debiteuren betalingen voldoen heeft invloed op het geld wat op de rekening staat. Een goed debiteurenbeleid geeft je meer controle over de DSO ook wel bekend als Days Sales Outstanding en dus de inkomende geldstromen. Zoals eerder beschreven zijn de voorraden ook een grote speler met betrekking tot werkkapitaal. Grote voorraden zijn daarom ook ongunstig, hoe lang de voorraad blijft liggen des te langer het duurt voordat je het geld er voor terug krijgt. Dan betekent natuurlijk niet dat een lage voorraad wel goed is. Een lage voorraad kan ook slecht zijn. Wanneer je een lage voorraad hebt is de kans ook groter dat je vaker nee tegen een klant moet zeggen omdat je het product niet meer hebt liggen. Daarom is het belangrijk om te kijken wat de juiste balans is voor je bedrijf. De laatste factor zijn de crediteuren. Deze is eigenlijk best simpel. Hoe sneller je de leverancier betaalt, des te korter je kapitaal inzetbaar is voor andere uitgaven.
Waarom moet aandacht besteden aan je werkkapitaal?
Om permanent te focussen op het werkkapitaal is een gedragsverandering van de managers nodig. Ze zouden namelijk te makkelijk de focus op het verbeteren van het werkkapitaal verliezen, omdat dit best ingewikkeld kan zijn en daardoor terug vallen op hun oude gewoontes.
Verbeter je werkkapitaal
De snelste oplossing om je werkkapitaal te verbeteren is voor de meeste bedrijven een gestructeerd en consequent debiteurenbeheer, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden en het zorgen voor een goed klantenacceptatiebeleid. Je kunt het aantal afschrijvingen behoorlijk beperken door al vooraf te weten met wie je zaken doet. Dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten maar overweeg jet automatiseren van je klantacceptatiebeleid. Een andere manier om je werkkapitaal te verbeteren om een structuur in je klantenbestand door te voeren. Deel je klanten bijvoorbeeld in verschillende klantengroepen. Denk dan aan kredietwaardigheid. Zo weet je direct waar risico’s liggen en waar juist kansen liggen.