Berekenen.nl
Geplaatst op 6 juli

Negatieve rente wat moeten we nu?

Je kan het bijna niet gemist hebben dat steeds meer banken negatieve rente hanteren. Vanaf 1 juli verlagen onder ander ING, SNS RaboBank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve spaarrente naar 100.000 euro, maar wat zijn de gevolgen? Wij vertellen je het.

Waarom kiezen banken voor negatieve rente?

Het klinkt best gek dat we moeten gaan betalen om geld op onze spaarrekening te zetten. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom de banken hiervoor gekozen hebben. Het antwoord is eigenlijk best simpel. Hoe meer spaargeld een bank heeft, hoe meer geld ze bij de Europese Centrale Bank op rekening moeten zetten. Dit kost de bank dan vervolgens weer geld. Zij betalen namelijk al een hele lange tijd negatieve rente. We kunnen er dan wel vanuit gaan dat dit de banken erg veel geld kost.

De gevolgen van negatieve rente

Het klinkt net alsof we nu massaal geld moeten gaan betalen aan de bank, maar wat betekent negatieve rente precies voor je spaargeld? Wanneer we spreken over een negatieve rente ontvang je geen rente meer over je spaargeld, maar betaal jij eigenlijk rente aan de bank. Je vraagt je vast af hoeveel dat ongeveer is. De meeste banken hanteren nu nog een soort van regel dat je pas negatieve rente moet betalen wanneer je meer dan 100.000 euro op de bank hebt staan. Bij de Rabobank is het rentepercentage -0,5. Als we uitrekenen hoeveel je dan moet betalen komen we uit op zo’n 50 euro per jaar. Het valt dus op zich wel mee wat je moet betalen, maar we houden het natuurlijk liever in onze portemonnee.

Wat te doen wanneer je minder dan een ton hebt

Voorlopig hoef je nog niks te doen. Bij alle grote banken krijg je dan al niets of een fractie meer dan niet. Je moet dan maar een aantal euro’s betalen aan de bank. Je hoeft je dus niet heel erg druk te maken over de rente die voor over jouw spaargeld gehanteerd wordt.

Welke alternatieven zijn er

Je kunt natuurlijk ook je geld gaan beleggen, als je niet zit te wachten om negatieve rente te gaan betalen. Het is dan wel belangrijk om te onthouden dat je met beleggen wel een groter risico loopt omdat de kans bestaat dat je de inzet verliest. Veel mensen kiezen tegenwoordig ervoor om te investeren in cryptomunten, ook zijn er mensen die iets de cryptomunten niet zo zien zitten om het dat een groot risico is. Deze mensen kiezen er dan vaak voor om in aandelen te beleggen. Ook hier is zitten risico’s aan verbonden. Het risico bij aandelen is dat het aandeel dat je gekocht hebt minder waard wordt waardoor je vervolgens geen winst maakt maar verlies. Deskundigen zien dan ook dat veel meer mensen gaan beleggen met hun geld dat ze liever niet kwijt zouden willen wanneer banken negatieve rente hanteert. Door de lage rente wordt daarom ook gedrag gecreëerd dat riskant kan zijn. Wij geven je dan ook mee dat je verstandig met geld om moet gaan en geen dingen moet doen waar je later spijt van krijgt.