Berekenen.nl
Geplaatst op 15 maart

Opzegtermijn voor ontslag

Wil je je arbeidsovereenkomst opzeggen? Dat is zowel mogelijk vanaf de werknemerskant als werkgeverskant. Vanaf de werkgeverskant is dit pas mogelijk na dat hij of zij toestemming heeft gekregen van het UWV. Heb je het gevoel dat je werknemer je gaat ontslaan of ben je zelf opzoek naar ander werk en wil je ontslag indienen? Geen probleem, in deze blog bespreken we alles wat betreft het opzegtermijn voor ontslag.

Wat is mijn opzegtermijn?

Je opzegtermijn is geheel afhankelijk van de duur van jouw contract, als je nog in je proeftijd zit of eventuele afspraken die zijn besproken met je werkgever.


Opzegtermijn met vast contract

Heb je een contract met een onbepaalde periode? Dan heb je een opzegtermijn van circa. 1 maand. Dit betekend dat je op het moment dat je ontslag neemt, nog een kalendermaand tot de volgend maand je werk nog moet uitvoeren. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.

Als je per 1 mei uit dienst wil, dan moet je jouw contract uiterlijk voor 1 april schriftelijk opzeggen. In de maand april ben je dan nog verplicht om je werk uit te voeren.

Eigen opslagtermijn afspreken
Je mag een langere of kortere opzegtermijn afspreken met je werkgever. Alleen voor beide opzegtermijnen zitten niet dezelfde regels aan verbonden.

Bij een langere opzegtermijn moet het worden beschreven in je contract. Daarnaast mag je opzegtermijn niet langer zijn dan 6 maanden. Is je opzegtermijn langer dan een maand? Dan moet die van je huidige werkgever twee keer zo lang zijn.

Als je een opzegtermijn afspreekt van twee maanden, dan is jouw werkgever verplicht aan een opzegtermijn van vier maanden.

Je kan alleen een kortere opzegtermijn met je werkgever afspreken als dit in je cao staat. Deze gemaakte afspraak hoeft niet worden opgenomen in je contract.


Tijdelijk contract opzeggen

Heb je een tijdelijk contract van bijvoorbeeld 6 maanden of een jaar? Dan eindigt je contract op de afgesproken datum die in je contract vermeld staat. Het eerder opzeggen van je contract kun je overleggen met je werkgever. Deze afspraak met je werkgever moet je in jouw arbeidsovereenkomst laten zetten.

Als je nog in de proeftijd zit van je werk, dan heb je geen opzegtermijn. Je kunt per direct ontslag nemen, maar je kan ook per direct ontslagen worden. Je hoeft vanaf het moment dat je ontslag neemt niet meer te werken. Je dienstverband stopt per direct.


Ontslag op staande voet

Wanneer er sprake is van ontslag op staande voet, dan houdt dat in dat je contract per direct verloopt. Daarnaast mag een werkgever je niet zomaar op staande voet ontslaan en heeft hij of zij er wel goede redenen voor nodig. Fraude, diefstal of ongepast gedrag vertonen kunnen de aanleiding zijn om op staande voet te worden ontslaan.

Opzegtermijn berekenen

Wil je ontslag nemen maar heb je geen opzegtermijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst? Wanneer er geen termijn is vastgelegd geldt het wettelijke opzegtermijn. Bereken hier het wettelijke opzegtermijn.