Berekenen.nl
Geplaatst op 23 november

Wat is omloopsnelheid?

De omloopsnelheid berekent hoeveel dagen het duurt om bepaalde zaken te regelen. Denk hierbij  aan debiteuren en crediteuren, maar natuurlijk ook voorraden.

Debiteuren en Crediteuren

De omloopsnelheid van debiteuren en crediteuren is van invloed op de liquide middelen van de onderneming. Als de debiteur het bedrag van de factuur snel betaalt, beschik jij sneller over liquide middelen en andersom werkt dat ook zo. Voor schulden geldt: als je snel betaalt, ben je strenger op liquide middelen. De berekeningen zijn als volgt:

Omloopsnelheid debiteuren = Debiteuren / Omzet X 365 dagen.
Omloopsnelheid Omloopsnelheid crediteuren = Crediteuren / Kostprijs van de omzet X 365 dagen.

In beide gevallen bereken jij zelf hoeveel dagen debiteuren of crediteuren openstaan. Het ding met debiteuren is dat hoe korter ze openstaan, hoe meer geld je hebt. En voor schuldeisers geldt: hoe langer ze openstaan, hoe meer geld je hebt.

Voorraden

Je kunt ook de overdracht van het aandeel berekenen. Hoe minder dagen, hoe sneller je jouw  voorraad verkoopt. Dit heeft natuurlijk ook een positief effect op contant geld en verlaagt de opslagkosten en verouderingsrisico's. De telling is als volgt:

Omloopsnelheid voorraden = Voorraad / Kostprijs van omzet X 365 dagen.

Het berekent eigenlijk hoeveel dagen jouw producten gemiddeld op voorraad zijn. Je kunt ook de oplage van het product berekenen. In dit geval wijzig je het bedrag van de totale voorraad en omzet in bedragen die alleen betrekking hebben op een bepaald product.

Hoe verbeter je de omloopsnelheid?

Er zijn verschillende manieren om de cyclus van verschillende dingen te verbeteren. In het geval van debiteuren moet je bijvoorbeeld zorgen voor duidelijke betalingstermijnen. Daarnaast is het handig om de betaaldatum niet te ver in de toekomst te zetten.

Voor schuldeisers geldt het tegenovergestelde. Door de betaling zo lang mogelijk uit te stellen, zorg je ervoor dat het geld voor een langere periode in contanten wordt bewaard. Probeer  natuurlijk wel de voorwaarden van je geldverstrekker te volgen. Anders is de relatie met dit bedrijf niet nuttig en kan het extra kosten met zich meebrengen.

Voorraad omloopsnelheid kan worden verbeterd door de markt goed te kennen. Door je onderzoek te doen, weet je welke aandelen ideaal zijn. Je leert ook langzaamaan hoe populair bepaalde producten in de loop van de tijd  zijn. Op basis van deze kennis kun je ook je snelheid  verbeteren.

Online omloopsnelheid berekenen

Hoewel het afhankelijk is van het soort producten en de sector waarin je bedrijf zich bevindt, zoeken bedrijven continue naar een hoge omloopsnelheid. Een reden is hoe hoger de omloopsnelheid, hoe minder kapitaal er in het magazijn wordt vastgebonden. Wil jij weten wat jouw omloopsnelheid is? Bereken hier jouw omloopsnelheid.