Berekenen.nl
Geplaatst op 8 november

Is het verstandig om een huis te huren?

Door de grote vraag naar woningen zien veel mensen een stijging ontstaan. Een hogere huur kan dan ook gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Jij vraagt je nu vast af wat je nu moet doen. Dat lees je hier.

Coronacrisis en de huurprijzen

Op nieuwe huurcontracten stond per 1 juli een gemiddeld 7,2 procent hogere huur dan een jaar eerder. Vorig jaar was het verschil namelijk nog 9,5 procent. Daarbij gaat het om een gemiddelde van sociale huur en de vrije sector gezamenlijk. Dat meldt het centraal Bureau voor Statistiek. De mensen die een lopend huurcontract hadden was de situatie dan ook heel erg gunstig. Voor verhuurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging dit jaar beperkt tot 0,3 procent, een gemiddelde voor sociale en vrije huur gezamenlijk. Voor bestaande huurders van sociale huurwoningen van corporaties was zelfs sprake van een lichte huurdaling. En dat tijdens de coronacrisis. Dat verwacht toch helemaal niemand.

Hoeveel mag mijn huur stijgen?

De stijging van de huur is normaal afhankelijk van je huishuidinkomen, maar in 2021 veranderen de regels tijdelijk. Heb jij een sociale huurwoning of huur je in de gereguleerde sector? Dat blijven de huurprijzen dit jaar gelijk. Ook wanneer je inkomen boven de inkomensgrens ligt is de maximale huurstijging 0,0 procent.

Hoe weet de verhuurde of mijn inkomen boven of onder de grens valt?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel. Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het huishoudinkomen. Het inkomen van jou en je partner wordt daarvoor bij elkaar opgeteld. Inkomen van inwonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar telt voor een klein deel mee. Wanneer wij praten over inkomen, praten wij over het inkomen waarover je belasting betaald. De Belastingdienst noemt dit inkomen dan ook wel het verzamelinkomen. Voor de huurverhoging kijkt de Belastingdienst normaal gesproken naar je inkomen twee jaar terug.

Mag mijn huur elk jaar verhoogd worden?

Verhuurders mogen je huur in de regel één keer per jaar verhuren. Toch is dat dit jaar anders. Dit jaar gelden er namelijk andere regels rondom het verhogen van de huur van huurwoningen. In de periode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 is er een andere regel van toepassing dan we gewoon zijn. Let op, deze uitzondering geldt alleen voor de reguleerde sector. Het is dus niet op alle huurwoningen van toepassing. Let hier goed op.

De kosten van een huis

We weten allemaal dat er veel komt kijken wanneer je op jezelf gaat wonen. Het maakt dan ook niet uit of je nou een huis koopt of huurt. Het is vooral belangrijk om te kijken wat je kan betalen en wat je wil uitgeven. Het kan dus best voorkomen dat je liever een huis huurt dan koopt. Kijk vooral wat het beste voor jou is op het moment dat je wil gaan verhuizen. De huizenmarkt is op dit moment niet top om een woning te kopen. Wij weten dan ook niet wat de toekomst brengt. Je kan er dan ook altijd voor kiezen om met een specialist te kijken wat het beste is op dit moment.