Berekenen.nl
Geplaatst op 21 juni

De belangrijkste antwoorden op kinderalimentatie

Als je besluit om te gaan scheiden met je partner dan is dat nooit leuk. Als je kinderen hebt, dan gaat de scheiding een grote impact hebben op jullie kinderen. Om ervoor te zorgen dat het ‘normale' leven van jullie kinderen vlekkeloos kan doorgaan bestaat er kinderalimentatie. De voetbalclub, hockeyclub, schoenen en avondeten kan gewoon worden door betaald. In deze blog lees je alles over alle soorten alimentatie.

Wat is alimentatie

Meestal wonen de kinderen na de scheiding bij één ouder thuis en gaan ze uit logeren bij de andere ouder. De andere ouder waarbij ze gaan logeren moet elke maand een bedrag voor de kinderen betalen. Deze regeling noemen kinderalimentatie. Maar hoe hoog is dit bedrag en waar wordt dit op gebaseerd? Jij en je ex-partner kunnen hierover samen afspraken maken. De afspraken die jullie gezamenlijk maken moeten wel schriftelijk worden beschreven. Komen jullie er met zijn tweetjes niet uit? Dan is de vervolg stap om naar de rechter toe te stappen. De rechter bepaald uiteindelijk hoeveel er elke maand moet worden betaald. De rechter houdt rekening met diverse zaken voor het bedrag:
  • Hoeveel geld hebben de kinderen nodig?
  • Hoeveel geld verdienen jullie als ouders?
  • Hoeveel geld hebben jullie zelf nodig in het dagelijks leven?
  • Hoeveel tijd besteden jullie apart met de kinderen?
  • Ontvangt het kind een kindgebonden budget?

De rechter kijkt in eerste instantie naar wat het kind nodig heeft. Daarna kijkt de rechter naar de draagkracht van de betalende partner. Met draagkracht wordt bedoeld dat deze ex-partner het maandbedrag wel zou moeten kunnen betalen.

De kinderalimentatie blijft gelden tot dat het kind 21 jaar is. De kinderalimentatie  kan ook worden stopgezet. Dit kan alleen als het kind ouder is dan 18, niet meer studeert en genoeg zelf verdient. Heeft het kind een geestelijke of lichamelijke beperking? Vaak in deze gevallen blijft alimentatieplicht soms ook na het 21e jaar geldig.

Waar is het geld voor bedoeld?


De alimentatie moet genoeg zijn om voor alle kosten op te kunnen draaien van jullie kinderen. Hierbij moet je denken aan eten, kleding en hobby’s zoals sport. Veel ex-partners maken extra afspraken over schoolkosten. Als je dit niet hebt beschreven, dan betaald de ouder waarbij het kind in huis woont.


Ik kan de alimentatie niet betalen, wat nu?

Lukt het je niet om de alimentatie te betalen en zit je elke maand krap bij kas? Dan kun je meerdere dingen ondernemen. Probeer in eerste instantie nieuwe afspraken te maken met je ex. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen kan jullie hierbij helpen. Als jullie het niet met elkaar eens kunnen worden, dan heb je een advocaat nodig. Die kan de rechter vragen om opnieuw te beslissen over de alimentatie.

Alimentatie berekenen

Niets is vervelender dan een scheiding wanneer er één of meerdere kinderen in het spel zijn. Heb jij kinderen en ga je scheiden? Dan wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk regelen. Naast de communicatie met je ex-partner over bijvoorbeeld de opvoeding zijn ook de financiën van belang. Hoeveel kinderalimentatie moet je bijvoorbeeld gaan betalen? Of wil je juist weten hoeveel kinderalimentatie jij straks ‘ontvangt’? Berekenen.nl helpt je graag bij deze berekening. Vul je gegevens in en laat onze berekeningstool het werk doen.