Geplaatst op 12 september
Huurprijzen hard gestegen
Huurders moeten dieper in de buidel tasten om hun huur te betalen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat huurders dit jaar gemiddeld 2,9 procent meer huur betalen dan het jaar ervoor. Dat lijkt een aanzienlijke stijging, de grootste sinds 2014 zelfs. In sommige regio’s gingen de huren met meer dan 4 procent omhoog. Maar hoe groot is die stijging in werkelijkheid?
Inflatie
De grootste oorzaak van de huurstijging is volgens het CBS de inflatie. Het inflatiecijfer was dit jaar 2,6 procent. Als je de gemiddelde huurverhoging afzet tegen de inflatie, heb je de reële huurstijging, te weten 0,3 procent. Deze stijging is eigenlijk heel redelijk en lager dan veel voorgaande jaren. Sommige verhuurders hebben gezien de huidige situatie besloten om de huurverhoging even uit te stellen, maar de meeste verhuurders hebben deze verhoging toch ingevoerd.
De huurprijs toetsen
Door de woningnood komt het helaas vaak voor dat er meer geld voor een woning wordt gevraagd dan redelijk is. Je bent blij dat je een woonruimte hebt en bent dus bereid om elke prijs te betalen. Toch bestaat de mogelijkheid om te toetsen of je een eerlijke prijs betaalt. Dat kun je doen door de huurprijs te checken. Blijkt uit de check dat je teveel betaalt? Vraag dan de Huurcommissie om hulp. Het is belangrijk dat je zo’n toetsing laat doen binnen zes maanden na het ingaan van het huurcontract.
Zelfstandige of niet-zelfstandige woonruimte
Veel huurders denken dat ze alleen kunnen berekenen wat de maximale huurprijs is als ze in een zelfstandige woning wonen. Maar dat is niet zo. Ook als je in een niet-zelfstandige woonruimte woont, zoals een studentenkamer, kun je uitrekenen wat de huurprijs is. Zo voorkom je dat je veel meer betaalt dan redelijk is.
Nieuwe bewoning
De huur van een huurwoning stijgt het hardst als een nieuwe bewoner het huis betrekt. Dan gaat het vaak om een stijging van bijna 10 procent. Verhuurders zijn namelijk niet gebonden aan een maximale huurverhoging als er een nieuwe bewoner in een woning komt. Dan kan het zijn dat een woning na dertig jaar bewoning ineens fors duurder wordt. Het kan dus ook zijn dat de huurprijzen van dezelfde huizen erg verschillen, afhankelijk van hoe lang iemand in de woning woont. Ben jij de trotse bezitter van een nieuwe huurwoning en twijfel je of je teveel betaalt? Controleer dan zo snel mogelijk wat een redelijke huurprijs is.
Huurtoeslag
Voor sociale huurwoningen geldt dat je huurtoeslag kunt aanvragen als je daarvoor in aanmerking komt. Huurtoeslag is een overheidssteun voor gezinnen die een lager inkomen hebben. Dankzij deze toeslag is het makkelijker om maandelijks je huur te betalen. De maximale huurtoeslag kan oplopen tot maar liefst 368 euro per maand, afhankelijk van de huurprijs, de gezinssituatie en het inkomen. Het is dan ook echt de moeite waard om te berekenen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.
Vraag naar huurwoningen
Doordat veel mensen hebben besloten om hun huis te verkopen vanwege de hoge huizenprijzen, zijn ook veel mensen op zoek naar een huurwoning in de vrije sector. De vraag is daardoor groter dan het aanbod. Vandaar dat de prijs van huurhuizen in de vrije sector blijven stijgen. Vergeet dus niet je huurprijs onder de loep te nemen!