Berekenen.nl
Geplaatst op 1 februari

Erfbelasting na overlijden

Onderstaande tekst gaat over het overgrote deel van Vlaanderen en Wallonië. In, onder andere, Brussel gelden weer andere regels. Overlijdt de schenker binnen de drie jaar na de schenking, dan heeft dat geen invloed meer op de berekening van de erfbelasting.

Wat als een familielid of familielid overlijdt? Het is niet voor iedereen gemakkelijk om hier over te praten. Vaak willen we er niet eens aan denken. Het is echter belangrijk om mogelijke onaangename verrassingen te voorkomen, vooral op fiscaal en financieel gebied.

Om bijvoorbeeld te weten hoeveel successierechten of erfbelasting je moet betalen, begin je met vast te stellen in welk gebied de erflater de afgelopen vijf jaar het meest heeft gewoond.

Wij vertellen over 4 onderwerpen waar je aan kunt denken wanneer bij overlijden de erfbelasting aan bod komt.

1: Een testament is er alleen voor de rijke(re)n

Het is niet waar dat alleen rijke mensen betrokken zijn bij successieplanning. Iedereen erft op een gegeven moment. Dit kunnen bezittingen of geld zijn, maar ook schulden. Hoe klein het overgebleven deel ook is, een testament is meer dan aan te raden.

2: Voorgoed kwijt wanneer je schenkt

Dit is niet altijd het geval. Je kunt voorwaarden aan de schenking toevoegen. Een van deze termen is bijvoorbeeld “met voorbehoud van vruchtgebruik". Dit betekent dat je jouw geschenk nog steeds kunt gebruiken en beheren. Hiermee kun je jouw woning doneren aan subsidies, maar je kunt ook nog in de woning blijven wonen zolang je leeft. Of dat je jouw aandelen verkoopt als geschenk, maar geniet van de dividenden tot je sterft.

3: Altijd notaris inschakelen bij schenkingen

De schenking kan met of zonder notaris geregeld worden. Bij onroerende zaken, zoals een huis, grond of appartement, is een notaris verplicht. Dit is anders voor persoonlijke eigendommen zoals geld, juwelen, kunst, auto's of meubels. Dit kan als cadeau of via overschrijving geschonken worden.

Dit laatste, ook wel indirecte schenking genoemd, is gebruikelijk bij het schenken van effecten op een rekening. Bij een handmatige schenking kan later onduidelijk worden of het om een ​​lening gaat of niet. Om deze twijfel weg te nemen, is het goed om het bewijs van donatie te bewaren. Je kunt het geschenk rechtvaardigen met een brief tussen de gever en de ontvanger.

4: Kinderen erven áltijd een deel

Elk kind erft hetzelfde minimumdeel van de overleden ouder. Dit is wettelijk geregeld. Als een kind bij testament wordt onterfd, heeft het nog steeds recht op zijn minimumaandeel in de nalatenschap van de ouder(s).

Als ouder is het mogelijk om, zonder iemand te bevoordelen, iets aan een kind te schenken als “voorschot op nalatenschap". Daarna wordt wat het kind ontvangt in mindering gebracht op de erfenis. Iedereen die aan zijn of haar kind wil schenken, kan een "niet-erfenisgift" doen. Dat is wanneer het geschenk zich onderscheidt van de erfenis.

Het is niet altijd zo dat je na een schenking nog drie jaar als ouder moet leven. Als je besluit schenkbelasting te betalen over de schenking van een roerende zaak, wordt er later geen erfbelasting berekend. Bij een hand- of bankgift zonder schenkbelasting moeten de kinderen erfbelasting betalen als je binnen drie jaar na de schenking overlijdt.

De schenking van roerende goederen moet worden geregistreerd. Er is schenkbelasting betaald. Als de schenker van het goed binnen drie jaar na de schenking overlijdt, moet het geschonken goed worden opgegeven in de aanvraag tot erfrecht. Zij is niet onderworpen aan erfbelasting, omdat de schenkbelasting al betaald is, maar bepaalt de hoogte van de erfbelasting over de erfenis.

Online erfbelasting berekenen

Wil jij nu je eigen erfbelasting berekenen? Met één druk op de knop kom jij er achter wat jouw erfbelasting is.