Berekenen.nl
Geplaatst op 20 maart

Warmtepomp verplicht vanaf 2026

Deze maatregel is bedoeld om de overstap van fossiele energie naar duurzame energie te versnellen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het installeren van een warmtepomp kan zorgen voor een aanzienlijke besparing op energiekosten en een verbetering van het energielabel van de woning. Het doel is om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en de CO2-uitstoot te verminderen.

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een elektrische installatie die warmte haalt uit de buitenlucht, water of bodem voor verwarming en warm water in een woning. In tegenstelling tot een cv-ketel, gebruikt een warmtepomp geen gas.

Er zijn twee soorten warmtepompen: elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Een elektrische warmtepomp haalt alle warmte uit duurzame bronnen, terwijl een hybride warmtepomp naast elektriciteit ook nog gebruik kan maken van een gasaansluiting om bij te stoken tijdens koude periodes. Het installeren van een (hybride) warmtepomp kan gemiddeld 60% aardgas besparen en draagt bij aan een duurzamer energieverbruik.

Uitzonderingen voor warmtepomp installatie

Ondanks de verplichting voor warmtepomp installatie zijn er enkele uitzonderingen toegestaan.

Een reden kan zijn dat de kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp te hoog zijn en de terugverdientijd te lang is. In sommige gevallen zijn er ook extra aanpassingen aan de woning nodig, waardoor de installatie te duur wordt.

Daarnaast is het niet logisch om een (hybride) warmtepomp te installeren als de woning binnen 10 jaar op een warmtenet wordt aangesloten. Voor gestapelde woningen, zoals flats en appartementen, kan een gemeenschappelijk duurzaam verwarmingssysteem een betere oplossing zijn.

En voor monumenten kan een vergunning en extra tijd nodig zijn voor aanpassingen aan de woning.

Reden Uitzondering
Te hoge kosten Installatie van een hybride warmtepomp is te duur en heeft een lange terugverdientijd
Extra aanpassingen nodig De benodigde aanpassingen aan de woning maken de installatie te duur
Warmtenet aansluiting binnen 10 jaar Niet logisch om een (hybride) warmtepomp te installeren als de woning binnen 10 jaar op een warmtenet wordt aangesloten
Gestapelde woningen Gemeenschappelijk duurzaam verwarmingssysteem voor flats en appartementen
Monumenten Vergunning en extra tijd nodig voor aanpassingen aan monumentale woningen

Gevolgen voor huurders en woningcorporaties

Huurders hebben de mogelijkheid om te profiteren van een aanzienlijke besparing op hun energiekosten door de installatie van een (hybride) warmtepomp. Dit duurzamere verwarmingssysteem kan echter leiden tot een huurverhoging. Het precieze bedrag van deze huurverhoging en de bijbehorende voorwaarden zijn nog niet vastgesteld.

Echter, het installeren van een warmtepomp kan ook zorgen voor een verbetering van het energielabel van de woning. Een beter energielabel resulteert in extra huurpunten en een hogere maximale huurprijs. Dit biedt huurders de mogelijkheid om te profiteren van een comfortabeler en energiezuiniger huis, met potentiële voordelen op de lange termijn.

Woningcorporaties spelen ook een belangrijke rol in de energietransitie. Zij hebben al afgesproken om in het lopende jaar in alle woningen met een energielabel D of beter de cv-ketel te vervangen door een duurzame installatie. Dit is vastgelegd in de nationale prestatieafspraken en dient als voorbeeld voor andere woningeigenaren. Deze afspraken dragen bij aan de algemene verduurzaming en het verminderen van CO2-uitstoot in Nederland.