Geplaatst op 6 maart
Ook in 2020 veel vrouwen verkeerde maat bh
Uit kwalitatief onderzoek van de Livera is gebleken dat veel vrouwen nog steeds de verkeerde maat bh dragen. Dit terwijl het dragen van een verkeerde maat niet alleen oncomfortabel is, maar ook nog eens slecht voor de gezondheid.
Gezondheidsrisico’s
Het dragen van een verkeerde maat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. In tegenstelling tot wat veel mensen denken veroorzaakt het dragen van een verkeerde maat BH geen borstkanker. Wel kan de beugel uit de BH op de borst drukken, schade toebrengen aan de ligamenten van het borstweefsel en de bloedtoevoer naar het borstweefsel vernauwen.
Verkeerde maat herkennen
Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen niet alleen ongemerkt de verkeerde maat dragen, ze zijn ook onwetend over het herkennen van symptomen van een slecht zittende bh. Zo is een bh die omhoog kruipt op de rug vaak te groot. Een bh die in de huid snijdt is daarentegen vaak te klein.
Bandjes te strak of te los
Veel vrouwen corrigeren hun verkeerde maat door hun bandjes aan te passen. Te grote bh’s worden gecorrigeerd door de bandjes (te) strak te doen. Te kleine bh’s worden gecorrigeerd door de bandjes juist los(ser) te doen.
Verschillende maten
De maat van een BH bestaat uit twee maten. De zogeheten borstomtrek of borstwijdte en de onderborstomtrek of onderborstwijdte. De borstomtrek wordt uitgedrukt in een letter: A,B,C,D,E of F. In sommige gevallen zijn er zelfs grotere maten dan F verkrijgbaar, maar dit is niet gebruikelijk. De onderborstomtrek wordt uitgedrukt in een cijfer. Dit cijfer staat voor het aantal centimeter van de omtrek. Iemand met een borstomtrek van 90 centimeter en een onderborstomtrek van 80 centimeter heeft een BH maat genaamd 80B.
Maten veranderen
Maar liefst 7 op de 10 vrouwen schijnt nooit van BH-maat te veranderen. Dat terwijl verschillende aspecten in het leven van een vrouw van invloed kunnen zijn op de (juiste) maat BH voor een vrouw. Denk hierbij aan zwangerschap, leeftijd, gewichtsverlies of juist gewichtstoename. Het is daarom raadzaam om na een (ingrijpende) gebeurtenis zoals een zwangerschap, altijd even de BH-maat opnieuw op te laten meten.
BH maat berekenen
Benieuwd of jij wel de juiste BH-maat draagt? Geen zin om je BH-maat te laten opmeten in de winkel? Bereken eenvoudig zelf thuis in de veilige omgeving van je slaapkamer wat voor maat BH jij hoort te dragen. Het enige wat je nodig bent is een meetlint en onze BH-maat-bereken-tool. Meet de onderborstomtrek op door je omtrek te meten recht onder je BH. Je borstomtrek meet je door op het dikste punt van je BH de omtrek op te nemen. Dit werkt het beste wanneer je een (relatief) goed zittende BH aan hebt zonder vulling.