Ruimtesonde maakt op meer dan 6 miljard kilometer afstand contact
NASA heeft geschiedenis geschreven met een nieuwe ruimtesonde. De New Horizons vloog langs ruimteklomp Ultima Thule om daar scherpe foto’s te maken aan het eind van ons zonnestelsel. Dat gebeurde op een afstand van meer dan 6,4 miljard kilometer. Bijna niet voor te stellen, vooral omdat de afstand tot de ruimteklomp 3.500 kilometer was. Dat geldt als minimaal, en uitstekend geschikt om er goede foto’s van te maken.
15 kilometer per seconde op 3.500km van Ultima Thule
De ruimtesonde schoot er met een snelheid van 15 kilometer per seconde langs. Dat staat gelijk aan 54.000 kilometer per uur, op geen enkele manier te vergelijken met wat we hier gewend zijn. Er was sprake van een automatische piloot, die vooraf de route heel duidelijk geprogrammeerd had gekregen.
Het plannen van de route naar zo’n ruimteklomp is natuurlijk ook niet te vergelijken met wat we dagelijks gewend zijn. Niet vanwege de afstand en niet vanwege het type route, dwars door het heelal op weg naar het eind van ons zonnestelsel zoals we dat op dit moment kennen.
Afstand berekenen: routes in plaats van in de ruimte
Zelf de afstand berekenen, van routes die we ons wel kunnen voorstellen? Bereken de afstand tussen adres A en B, bijvoorbeeld van huis naar het werk en andersom. Of bereken de afstand naar een klant en terug, net als naar een andere bestemming om naartoe te rijden. Gebruik onze handige tools voor een berekening van de afstand, zodat je daar zelf niet mee aan de slag hoeft. Volledig betrouwbaar en uitermate eenvoudig, zodat je direct op de hoogte bent van de afstand en je bijvoorbeeld de reiskosten uit kunt rekenen.