Online ovulatie berekenen
Ovulatie berekenen
-
Vul de eerste dag in van je laatste menstruatie
-
Kies de cycluslengte (aantal dagen tussen je menstrautie in)
-
Bereken de beste vruchtbare dagen
-
Bekijk het resultaat met daarbij goede, hoge, en meest hoogste kans op vruchtbaarheid
Jouw ovulatie berekenen om zwanger te worden? Zonder de juiste timing valt dat niet mee, dus als je jouw eisprong leert kennen kan je dat enorm helpen om het voor elkaar te krijgen. Ovulatie is een ander woord voor eisprong, dus het is zeer de moeite waard om die te berekenen. Kort voor en na dit moment ben je vruchtbaar, dus heb je de kans om de zwangerschap voor elkaar te krijgen. Met onze tool kun je de ovulatie berekenen, zodat je goed weet wanneer je vruchtbaar bent en de kans op zwangerschap extra groot is.
We leggen je uit hoe je jouw ovulatie kunt berekenen en wat de vruchtbare periode precies inhoudt. Het is belangrijke informatie, waarmee je de timing goed voor elkaar krijgt. Je kunt de natuur hiermee eenvoudig een handje helpen, bijvoorbeeld als het tot nu toe niet gelukt is om zwanger te worden. We leggen je uit over de vruchtbaarheid van de man en de vrouw, waardoor je er van beide kanten voor kunt zorgen dat je zoveel mogelijk kans hebt om zwanger te worden. Bovendien leggen we je uit hoe de berekening werkt, en hoe je alles van de innesteling tot en met de verwachte geboorte kunt berekenen.
De datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie is een goed beginpunt voor de berekening. In combinatie met de lengte van jouw cyclus kunnen we de berekening voor je maken. De lengte van jouw cyclus staat voor het aantal dagen tussen twee menstruaties in. Tel vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de dag voordat de volgende menstruatie begint.
Tip: wil je jouw ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus? Neem het gemiddelde van 3 menstruaties, zodat je een goede richtlijn hebt.
De lengte van jouw cyclus kan behoorlijk variëren. Bij sommige vrouwen is dat ongeveer 20 dagen, terwijl een cyclus bij andere vrouwen tot wel 45 dagen kan duren. Of je een korte of een lange cyclus hebt is niet van invloed op jouw kansen om zwanger te worden.
We gebruiken de eerste dag van jouw menstruatie en de lengte van jouw cyclus om de vruchtbare periode te berekenen. We berekenen het moment waarop je vruchtbaar bent, zoals we ook de innesteling en andere belangrijke momenten terug kunnen rekenen als het je eenmaal is gelukt om zwanger te worden.
Met onze berekening krijg je een nauwkeurige schatting van jouw ovulatie, zodat je daar rekening mee kunt houden om te gaan vrijen. Door dat tijdens jouw vruchtbare periode te doen maak je de kans om zwanger te worden een stuk groter. De eisprong zal plaatsvinden, waardoor je optimaal gebruik maakt van de berekening en de informatie die je daar uit kunt halen.
De vruchtbare periode
Wil je jouw ovulatie berekenen? Dat kan zowel bij een regelmatige als een onregelmatige periode. In dat laatste geval zit er iets meer onzekerheid in de inschatting, omdat het niet helemaal duidelijk is wanneer de eisprong precies plaats zal vinden.
De vruchtbare periode is het moment waarop jouw lichaam zich klaarmaakt voor een eventuele zwangerschap. Je kunt jouw ovulatie berekenen om vast te stellen wanneer er een rijpe eicel vrijkomt. We noemen dat de eisprong of de ovulatie. Het is een belangrijk moment in de berekening, omdat je de kans op een zwangerschap daarmee zo groot mogelijk kunt maken.
De rijpe eicel die vrijkomt kan worden bevrucht door een spermacel. Door in die periode te vrijen kunnen jullie de beiden bij elkaar brengen, met de kans om zwanger te worden. Als de spermacel erin slaagt om door te dringen in de eicel is dat het geval. Dat lukt alleen rondom de eisprong, omdat er anders geen rijpe eicel beschikbaar is om te bevruchten.
Het zaad uit de spermacel kan tot circa 5 dagen in leven blijven in jouw lichaam. De eerste uren na jouw ovulatie is de eicel het meest vruchtbaar, dus maak je de meeste kans om er zwanger van te worden op het moment dat jullie vrijen. Na die uren wordt de vruchtbaarheid snel minder, waardoor ook de kans op een zwangerschap afneemt. Je kunt jouw ovulatie berekenen om er vervolgens voor te zorgen dat je zo kort mogelijk na de eisprong vrijt, om de spermacel en de vruchtbare eicel bij elkaar te brengen.
Ongeveer een dag na de eisprong is de kans op een zwangerschap nihil. De spermacel kan niet meer binnendringen in de eicel, waardoor het belangrijk is om goed te weten wanneer de ovulatie plaatsvindt. Je kunt jouw ovulatie berekenen en er vervolgens een paar dagen daarvoor voor zorgen dat jullie de eerste keer vrijen. Door dat daarna iedere dag tot aan de eisprong (en in de uren daarna) te doen maak je de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk. De spermacel heeft de kans om door te dringen in de eicel, waardoor er een bevruchting plaatsvindt.
Vruchtbaarheid van de man en vrouw
Veel vrouwen die hun ovulatie berekenen denken vooral aan hun eigen vruchtbaarheid. Toch is het ook interessant om goed naar de man te kijken, zodat jullie het vrijen er zo goed mogelijk op af kunnen stemmen. We zetten de vruchtbaarheid van de man en de vrouw onder elkaar:
-
Wanneer is de man vruchtbaar?
Het zaad van een man kan tot 5 dagen in leven blijven in de baarmoeder van de vrouw. Gemiddeld genomen blijven de spermacellen maar 3 dagen in leven, waardoor dit een stuk korter is. Langer dan 5 dagen komt eigenlijk nooit voor, en andersom zullen sommige spermacellen niet langer dan 2 dagen overleven.
Daarnaast is de bewegelijkheid van het zaad belangrijk. Dit bepaalt hoe lang het duurt totdat de zaadcellen de eicel bereiken. Dit kan 12 tot 24 uur duren, waardoor er veel tijd overheen gaat. Zaad van betere kwaliteit komt sneller uit bij de eicel, om makkelijker op het juiste moment te vrijen en de kans op zwangerschap na de ovulatie zo groot mogelijk te maken.
-
Wanneer is de vrouw vruchtbaar?
De eicel is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, en neemt daarna snel af. Eicellen van goede kwaliteit zijn relatief lang vruchtbaar, terwijl het bij mindere kwaliteit snel achteruit gaat. Ongeveer een dag na de eisprong valt de eicel niet meer te bevruchten, dus heb je niet of nauwelijks nog kans om zwanger te worden.
De vrouw is vanaf zo’n 3 dagen voor de eisprong tot net erna het meest vruchtbaar. Probeer het vrijen daar zo goed mogelijk op af te stemmen, door met onze tool jouw ovulatie te berekenen.
Houd rekening met zowel de vruchtbaarheid van de man als de vrouw, om de beiden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het is belangrijk dat de zaadcellen van de man op tijd in de baarmoeder van de vrouw terechtkomen en daar de eicel kunnen bereiken. Als dat lukt binnen 2 tot 3 dagen is de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk.
Zelf berekenen: zou werkt het
Wil je jouw ovulatie berekenen en ben je benieuwd hoe wij dat doen binnen de tool? Het gaat om een paar verschillende stappen:
-
We gaan uit van de eerste dat van jouw laatste menstruatie
-
We tellen de cyclus daar vervolgens bij op, of het gemiddelde van 3 cycli bij een onregelmatige periode
-
We gaan uit van 14 dagen voor het begin van de nieuwe cyclus, omdat op dit moment de ovulatie plaatsvindt.
-
We geven je aan wat de vruchtbare periode is, namelijk 2 dagen ervoor en net na de ovulatie (eisprong)
Een cyclus kan korter of langer duren, dit is verschillend voor iedere vrouw. Daar houden we rekening mee in de berekening, zodat je jouw specifieke ovulatie kunt berekenen. Het geeft een goede indicatie van wanneer jij het meest vruchtbaar bent en de kans op zwangerschap zo groot mogelijk is.
Heb je een onregelmatige periode? Zowel de berekening van jouw ovulatie als bijvoorbeeld de innesteling is dan iets lastiger. Er komt iets meer onzekerheid bij kijken. Probeer uit te gaan van de 3 laatste menstruaties, als je die bij hebt gehouden. En heb je de data van meer menstruaties bijgehouden? Je kunt het gemiddelde daarmee meer nauwkeurig maken, waardoor de kans op een kloppende berekening groter wordt.
Ben je benieuwd naar andere symptomen om er achter te komen wanneer je ovuleert of hoe je dat zelf kunt testen? We zetten een paar handige mogelijkheden voor je op een rij:
• Er zijn speciale ovulatietesten beschikbaar. De uitslag van de test is zo’n twee dagen voor de ovulatie positief, omdat op dat moment de meest vruchtbare periode aanbreekt. Uiteraard moet je deze test bestellen, dus is het niet mogelijk om die gratis online te doen.
• Rondom de eisprong zal het slijm uit de baarmoederhals veranderen. Daarnaast zal de stand van de baarmoedermond veranderen en stijgt de lichaamstemperatuur een beetje. Het zijn symptomen die wijzen op de ovulatie, al valt het in de praktijk niet altijd mee om ze op te merken.
Het kan zijn dat je te maken hebt met een lange cyclus of dat de menstruatie helemaal uit lijkt te blijven. In die gevallen is het verstandig om goed te kijken naar jouw vruchtbaarheid, of dat je misschien al zwanger bent. Een zwangerschapstest kan uitkomst bieden. En als je twijfelt over jouw vruchtbaarheid is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Zwanger worden: van innesteling tot geboorte
Je kunt jouw ovulatie berekenen, gewoon met de handige tool die we daarvoor hebben ontwikkeld. We geven je aan wanneer de eisprong plaatsvindt en wat de vruchtbare periode is. Dat is belangrijke informatie, omdat je op basis daarvan kunt nagaan wanneer je het best kunt vrijen. Je maakt de kans op zwangerschap zo groot mogelijk, waardoor het aan de planning voor de ideale timing in ieder geval niet zal liggen.
Op die manier kun je uiteraard meer berekenen dan de ovulatie alleen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar het moment waarop de innesteling heeft plaatsgevonden als je eenmaal zwanger bent? Ook dat kun je online berekenen, net als de verwachte geboortedatum. Wij maken het je met de verschillende berekeningen graag makkelijk om een beter beeld te krijgen van wanneer je ovuleert en wanneer de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk is.
De berekening van jouw ovulatie maak je binnen een minuut, zodat je meteen op de hoogte bent van jouw vruchtbare periode. Het is de makkelijkste manier om er achter te komen wanneer jouw vruchtbaarheid z’n hoogtepunt bereikt. Door daar rekening mee te houden tijdens het vrijen zorg je ervoor dat de spermacellen van de man op het juiste moment aankomen bij de rijpe eicel in de baarmoeder. Daar kan de bevruchting plaatsvinden, waarmee je de kans hebt om zwanger te worden.
Benieuwd hoe jij jouw ovulatie kunt berekenen? Door online aan te geven wanneer de eerste dag van jouw laatste zwangerschap was en hoe lang jouw cyclus (gemiddeld) duurt kunnen we de berekening voor je maken. Dat is met een paar klikken gepiept, zodat jij een goed beeld krijgt van het moment waarop je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Vul jouw gegevens meteen in en bereken jouw ovulatie, zodat je weet wanneer je vruchtbaar bent en jullie de kans hebben om samen zwanger te worden.