Berekenen.nl
Geplaatst op 26 november

Werktijdverkorting tijdens het corona virus.

Wat veel werkgevers niet weten is dat ze werktijdverkorting kunnen aanvragen als ze minder werk hebben voor hun werknemers door het corona virus. Als het ministerie kiest om het goed te keuren kan je bij het UWV een tijdelijke WW-uitkering vragen voor de niet gewerkte uren van jouw werknemers.

Voorwaarden werktijdverkorting

Niet iedereen kan werktijdverkorting aanvragen, er zitten wel voorwaarden aan en die zijn best strikt:
  1. Werktijdverkorting geldt niet voor uitzendkrachten en oproepkrachten met een nul-urencontract.
  2. De werktijdverkorting mag in totaal maximaal 24 weken duren.
  3. Je kan de vergunning maximaal 3 keer verlengen.
  4. Een vergunning duurt maximaal 6 weken.
  5. Het coronavirus zorgt voor minimaal 20% minder werk binnen jouw bedrijf.
  6. Het coronavirus zorgt voor minimaal 2 weken en maximaal 24 weken minder werk.


Aanvragen

Als je de vergunning hebt ontvangen voor werktijdverkorting, geef je dit direct door aan het UWV. Als je dat gedaan hebt kun je na afloop van de vergunning een tijdelijke WW-uitkering aanvragen voor je werknemers. Als je werknemers aan de voorwarden voldoen, maakt het UWV de WW-uitkering aan jou over. Je werknemers blijven wel gewoon in dienst bij jou en merken er financieel ook weinig van.

Sollicitatieplicht

Bij werktijdverkorting gelden veel dezelfde verplichten als bij de gewone WW. Het enige verschil is dat de werknemer niet hoeft te solliciteren, ook hoeft de werknemer zich niet in te schrijven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf. Wanneer de werknemer door de werktijdverkorting helemaal niet meer werkt en u verlenging aanvraagt van de WTV-periode moet de werknemer zich wel houden aan de sollicitatieplicht.


Ontslag

Bij ontslag heb je in principe recht op een WW-uitkering van minimaal 3 maanden tot maximaal 2 jaar. De duur hangt af van je arbeidsverleden. Bereken hier hoe lang jij aanspraak maakt op een WW-uitkering. Voor de minimale WW-uitkering moet je 6 maanden gewerkt hebben maar niet voor verschillende werkgevers. Voor een langere duur moet je aan de maandeneis voldoen die neerkomt op 4 jaar werk, eventueel voor verschillende werkgevers, voordat je werkloos werd.


Loon

De hoogte van je WW-uitkering bij ontslag word bepaald door het loon van de 12 maanden voordat je werkloos werd. De eerste twee maanden is het loon van de WW-uitkering 75 procent van je loon. Daarna is dat 70 procent. Bereken hier de hoogte van je WW-uitkering Bij de berekening van de WW-uitkering gaat het UWV wel uit van het sv-loon (sociale verzekeringsloon). Let op! Het sv-loon kan hoger of lager uitvallen dan het brutoloon. Het sv-loon kan op je salarisstrook staan, als dat niet het geval is kan je kijken bij loon voor loonheffing. En verminder dat met de pensioenpremie. Je kan ook hier je sv-loon berekenen.


Transitievergoeding

Werknemers die worden ontslagen kunnen ook een transitievergoeding ontvangen die door de werkgever wordt betaald. Dit geldt voor alle werknemers in loondienst. In dit geval maakt het niet uit wat voor contract je hebt. Ook bij ontslag in de proeftijd geldt de transitievergoeding. Ook heb je per 1 januari 2020 vanaf de eerste werkdag recht op een derde maandsalaris per dienstjaar. Bereken hier de hoogte van jouw transitievergoeding.