Berekenen.nl
Geplaatst op 5 februari

Waarom is de omloopsnelheid zo belangrijk?

Veel ondernemers weten niet wat omloopsnelheid is of hoe je het kunt berekenen. Wij leggen je precies uit wat omloopsnelheid is en wat voor effect het kan hebben op je bedrijf.

Wat is omloopsnelheid?

De omloopsnelheid is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode wordt verkocht. Dit wordt ook wel de omzetsnelheid genoemd. De omloopsnelheid word het meeste toegepast op de voorraad waardoor de namen omzetsnelheid en voorraad veelal samen gaan. De omloopsnelheid is een belangrijk kengetal voor het efficiënt omgaan met vermogen bij een hoge omloopsnelheid, betekent dat je veel vermogen in de voorraad hebt zitten. Dit geld kan echter beter gebruikt worden om te investeren in nieuwe goederen waar je uiteindelijk rendement uit kunt halen. Met een hoge omloopsnelheid heb je meer vermogen beschikbaar wat de rentabiliteit van het vermogen kan verhogen.

Waarom is de omloopsnelheid zo belangrijk?

De omloopsnelheid geeft aan hoe vaak de voorraadniveau van een bepaald product of productgroep volledig wordt verkocht of uitgegeven, gedurende een opgegeven periode. De omloopsnelheid is belangrijk omdat het de basis legt voor de inkoopstrategie. En dit helpt je bij het bepalen van vraagtrends. Hoewel het afhankelijk is van het soort producten en de sector waarin je bedrijf zich bevindt, zoeken bedrijven continue naar een hoge omloopsnelheid. Een reden is hoe hoger de omloopsnelheid, hoe minder kapitaal er in het magazijn wordt vastgebonden. Wil jij weten wat jouw omloopsnelheid is? Bereken hier jouw omloopsnelheid

Omloopsnelheid bij debiteuren en crediteuren

De omloopsnelheid van debiteuren en crediteuren heeft impact op de liquide middelen van een onderneming. Als een debiteur jou snel het factuurbedrag betaalt dan heb jij sneller liquide middelen beschikbaar en andersom. Bij crediteuren geldt het volgende: als je snel betaalt zit je krapper qua liquide middelen.

Wat zijn liquide middelen?

In de boekhoudwereld zijn de liquide middelen al het geld dat een bedrijf in de kas of op de bankrekening heeft staan. Als iemand een betaling aan jou doet nemen je liquide middelen toe. Als je zelf een rekening betaalt nemen ze weer af. het maakt hierbij niet uit of het geld contant is of dat het geld op een bankrekening staan. Eigenlijk is het heel simpel. Liquide middelen is al het geld wat jouw onderneming tot zijn beschikking heeft.

Hoe kan ik de omloopsnelheid van mijn bedrijf verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om je omloopsnelheid te verbeteren. Om het geval van debiteuren moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je duidelijke betalingscondities hebt. Bovendien is het handig om de betaaldatum niet lang uit te rekken. Voor crediteuren geldt dit weer andersom. Door namelijk een betaling zo lang mogelijk uit te stellen zorg je ervoor dat je dit geld langer in kas houdt. Probeer je natuurlijk wel te houden aan de voorwaarden die jouw crediteur stelt. Anders komt het de relatie met dit bedrijf niet ten goede. Je kunt de omloopsnelheid van voorraden verbeteren door de markt goed te kennen. Door onderzoek te doen kun jij te weten komen wat de ideale voorraden zijn.